Το μαγαζί μας

Το κατάστημα παιχνιδιών ΔΑΜΙΓΟΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και είναι το παλαιότερο παιχνιδάδικο της Ελλάδας. Η ιστορία μας ξεκινά το 1925, όταν ο παππούς μας Αντώνης Δαμίγος ήρθε από τη Σαντορίνη και άνοιξε το κατάστημα παιχνιδιών ΔΑΜΙΓΟΣ επί της οδού Λυκούργου, στην Ομόνοια. Την δεκαετία του ’70 ανέλαβε η δεύτερη γενιά, ο πατέρας μας Νίκος Δαμίγος. Το 2000 το μαγαζί πέρασε στα χέρια της τρίτης γενιάς, την Μαρίνα και την Μυρτώ Δαμίγου.

Παιχνίδια Δαμίγος
Το κατάστημα στην οδό Λυκούργου έως το 2022
νέο κατάστημα στην οδό Νικίου, ΔΑΜΙΓΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Το νέο κατάστημα στην οδό Νικίου

Από τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από 98 έτη λειτουργίας του στην Ομόνοια, το μαγαζί μας αναγκάζεται να φύγει από την παλιά του γειτονιά και μετακομίζει επί της οδού Νικίου 6, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, σε ένα νεοκλασικό κτήριο και πάνω σε έναν όμορφο πεζόδρομο.

 

Από τότε που άνοιξε το μαγαζί μας, πολλά έχουν αλλάξει όσον αφορά στα παιχνίδια. Με τα χρόνια τα παίγνια και τα αθύρματα έγιναν παιχνίδια κι οι πλαγγόνες κούκλες. Τα παιχνίδια εξελίχθηκαν, εμπλουτίστηκαν με νέα υλικά, πλήθυναν, εξηλεκτρίστηκαν, πέρασαν στην εποχή της πληροφορικής. Τα παιδιά έγιναν πιο απαιτητικά, οι γονείς ενημερώθηκαν, οι κανόνες ασφαλείας εντάθηκαν.

 

Στο δικό μας μαγαζί, προσπαθούμε να μένουμε προσηλωμένοι στο παραδοσιακό παιχνίδι, που το γνωρίζουμε καλά και το αγαπάμε. Χωρίς να αγνοούμε τα ρεύματα των εποχών, επικεντρωνόμαστε στα ξύλινα παιχνίδια, στα νοσταλγικά, στις κούκλες, στα μουσικά κουτιά, στα τσίγκινα, στα μολυβένια στρατιωτάκια και, γενικά, σ’ αυτά τα παιχνίδια που, παρόμοιά τους, έπαιξαν οι γονείς μας κι εμείς, που παίζουν και τα δικά μας παιδιά.


Και, κυρίως, επιμένουμε να προσφέρουμε παιχνίδια που τα παιδιά (και όχι μόνο!) θα τα χαρούν, θα τα αγαπήσουν και θα τα κρατήσουν σαν ανάμνηση στο μέλλον.


Μαρίνα και Μυρτώ Δαμίγου